Pješačke staze i šetnice Skrada - Skrad | web portal turističke zajednice

Go to content

Pješačke staze i šetnice Skrada

PONUDA > AKTIVNI ODMOR


Skrad ima mnogo pješačkih staza koje vrludaju obližnjim šumskim proplancima, a u neposrednoj blizini samog naselja. Staze su isprepletene , nadovezuju se i vrlo često povezuju Skrad sa obližnjim zaseocima ili vode s jednog kraja naselja na drugi. Nekada su na ovim stazama uživala šećući skradska gospoda, a nakon njih staze su bile u funkciji zdravstveno rekreativnog turizma, s obzirom da je Skrad slovio kao poznato klimatsko lječilište i oporavilište, u kojem su rado boravile osobe sa problemima respiratornog sustava. I danas mještani i posjetitelji Skrada rado uživaju u šetnji i rekreaciji na stazama…

Upoznajte ih.

  • Pješačke staze Skrada

Staza "Peta Klupa"

Odvaja se iz ulice Vladimira Nazora i vodi šumskim puteljkom oko 2 km do uređenog boćališta. Ova među stanovništvom omiljena staza, ime je dobila jer se duž staze nalazi pet klupa koje u vrućim ljetnim danima, pružaju ugodan odmor u dubokom hladu bjelogorice. Staza je obrasla grmovima borovica pa pruža i poseban užitak za nepce u sezoni kad dozrijevaju ovi slasni šumski plodovi.

"Gospodska staza"

Započinje na kraju Tuške ulice u Skradu, vrluda kroz šumu iznad stare Lujzinske ceste i izlazi kod sela Tusti vrh ( oko 1 km ) i dalje kod sela Sleme ( oko 2 km ), na cestu kojom je moguće vratiti se u Skrad. Duboka hladovina i opojni miris crnogoričnog drveća na Gospodskoj stazi pružit će vašim osjetilima i tijelu terapijski tretman.

Staza "Duga stena"

Staza se odvaja iz sela Planina te dalje prati i nadvisuje cestu za automobile, koja se spušta u Zeleni vir. U dužini od oko 3.5 km, staza prolazi gotovo po samom rubu stijene u čijem se dnu nalaze Zeleni vir i Vrajži prolaz. Duž staze su tri vidikovca sa kojih se otvara pogled prema Kupskoj dolini. Staza se nakon 3 km spaja sa stazom koja vodi sa željezničke stanice dolje na slap i izvor Zeleni vir, a moguće je nastaviti stazom ravno kroz šumski predio Jasle i spojiti se na stazu koja dalje vodi desno dolje prema Muževoj hišici ili lijevo gore prema željezničkoj stanici, odnosno Skradu.

Staza "Curak"

50 metara nakon skretanja za selo Ložac u Kupskoj dolini, u smjeru Skrada, skreće desno makadamska cesta koja će vas nakon 1500 metara vožnje automobilom dovesti na pješačku / biciklističku stazu prema planinarskom domu Zeleni vir. Nimalo zahtjevna staza, proteže u dužini od oko 2.5 km uz potok Curak. Prekrasan krajolik, prožet mirisima cvijeća i bilja, mostići kojima staza vrluda malo sa jedne, malo sa druge strane potoka, neće vas ostaviti ravnodušnima i poželjet ćete da šetnja traje i dulje. Ne propustite naučiti ponešto o zaštićenom krajobrazu Zeleni vir sa panoa poučne botaničke staze koja se djelom proteže i duž staze Curak.

Staza "Peta Klupa" Skrad
"Gospodska staza" Skrad
Staza "Duga stena" Skrad
Staza "Curak" Skrad
  • Poučne staze Skrada
Poučna staza "Šiljar"

Trasa poučne staze Šiljar započinje kod željezničke postaje Skrad, vodi prema centru Skrada i crkvi Sv.Antuna Padovanskog, gdje skreće prema izvoru Grohotnik, jednom od izvora rijeke Dobre i starom Mlinu. Staza dalje vodi kroz Veliko Selce do tri vidikovca Kavranove stijene, Perića te najzahtjevnijeg djela staze, vidikovcu na Skradskom vrhu (1044 m). Duž staze postavljeno je 13 informativnih ploča na kojima je znak božikovine, zaštićene biljne vrste koju nalazimo na gotovo svim dijelovima poučne staze Šiljar.


Edukacijske ploče opisuju: biljni i životinjski svijet, zaštićene i ugrožene biljne vrste, šumsko voće, gljive našeg kraja te ostalo rijetko raslinje. Dužina staze je 7,5 km, a vrijeme hoda 3 sata. Staza je zanimljiva vegetacijom, ali i zahtjevna zbog velike visinske razlike. (648 - 1044 m/ nv.)

Poučna staza "Šiljar" Skrad
Poučna staza "Šiljar" tabla, Skrad
Poučna botanička staza "Zeleni vir"

Upoznaje posjetitelje s bogatim i raznovrsnim biljnim svijetom zaštićenog krajobraza Zelenog vira. Trasa poučne staze podijeljena na tri dionice koji se sastaju kod planinarskog doma Zeleni vir. Prvi dionica vodi od željezničke postaje Skrad (649 m ) do izvora Zelenog vira i slapa uz hidroelektranu ( oko 2 km ); druga dionica vodi od planinarskog doma Zeleni vir kroz Vrajži prolaz do Muževe hiše. ( oko 800 m ), a treća uz potok Curak prema zaseokau Ložac ( 1,8 km ).Ukupno je postavljeno 19 edukativnih panoa. Na većini panoa prikazane su biljne zajednice ovog područja s fotografijama najznačajnijih i najčešćih vrsta: ljekovite biljke, jestivi šumski plodovi, rijetke i zaštićene biljke, proljetnice, paprati, jestive i otrovne gljive ovog područja, a na nekoliko panoa prikazan je i životinjski svijet kao i vegetacija stijena, uvala, jaraka i kanjona.

Poučna botanička staza "Zeleni vir" Skrad
Poučna botanička staza "Zeleni vir" tabla, Skrad
Poučna geološka staza "Zeleni Vir"

U  kolovozu 2014. godine, povodom obilježavanja 100. obljetnice turizma u Skradu,  otvorena je - Počuna goeloška staza Zeleni vir koja se proteže većim djelom  značajnog krajobraza Zelenog vira i Vrajžeg prolaza. Poučna geološka staza  ima  za cilj uputiti posjetitelje u geološke procese i fenomene koji se pojavljuju na  ovom osebujnom, geološki vrlo zanimljivom prostoru. Kroz 13 edukativnih ploča posjetitelji tekstom, slikom i  grafičkim prikazima mogu saznati više o starosti stijena i što se u vrijeme  njihova nastanka događalo na Zemlji, upoznaju se sa borama, rasjedima u kanjonu,  krškim izvorima te procesima koji su doveli do nastanka kanjona, špilja i  jaraka.

  • Planinarske staze Skrada

Planinarske staze Općine Skrad

Skradskim područjem prolazi dionica Goranskog planinarskog puta (GPP) – to je obilaznica kružnog oblika koja prolazi velikim dijelom Gorskog kotara. Zalazi u dijelove nepoznate planinarima, a obilazi i one najpoznatije. Prolazi neobično slikovitim naseljima, vodi na vidikovce i u duboke šume, obuhvaća prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti. Zbog duljine od oko 280 km trasa je podijeljena u tri dionice.


Prva dionica GPP- a prati tok rijeke Kupe od Severina do njenog izvora preko slikovitih vrhova Orlove stijene, Okrugljaka, Levešnog, Špičastog i Skradskog vrha, Zelenog vira te Velikog Drgomlja kroz 13 kontrolnih točaka.

Druga dionica je u obliku potkove, obuhvaća najudaljenija naselja Gorskoga kotara: Gerovo, Tršće, Čabar i Prezid; a preko kontrolne točke br.15 vodi od izvora Kupe malo poznatim područjem uz slovensku granicu do Jelenca, Guslice, Snježnika i Risnjaka.

Treća dionica vodi planinarski najpoznatijim dijelom Gorskog kotara od Risnjaka preko masiva Tuhobića, Viševice, Bitoraja, Bjelolasice, Samarskih i Bijelih stijena, Kleka, itd. kroz kanjon Kamačnika do Lovnika i ima ukupno 13 kontrolnih točaka.

Upravo ova prva dionica prolazi teritorijem Općine Skrad i to u dijelu od Skradskog vrha do Zelenog vira. O tom djelu staze na području Skrada brine Planinarsko društvo “ Skradski vrh „ koje postoji već dugi niz godina i gdje možete dobiti više informacija. Staze su markirane i vrlo dobro održavane.

Planinarsko društvo "Skradski Vrh"

Adresa: Josipa Blaževića Blaža 8, Skrad
Predsjednik: Ivan Horaček
gsm:
+385 (91) 5980 707
web stranice: www. pd-skradskivrh.com
email: pdskradskivrh1@gmail.com

Korisni linkovi;

Planinarsko društvo "Skradski Vrh"
www. pd-skradskivrh.com
Gorska služba spašavanja
www.gss.hr
Hrvatski Planinarski savez
www.hps.hr

Back to content