O Zelenom viru - Skrad | web portal turističke zajednice

Go to content

O Zelenom viru

ZELENI VIRVrajži prolaz, Zeleni vir i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha. Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu okoliša iz 2011. godine, danas  područje Zelenog vira spada u kategoriju zaštićenog krajobraza. Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 - 649 m. Posebnu atrakciju rezervata predstavlja bujna šumska vegetacija kojom je odjenut cijeli krajolik, zahvaljujući čemu je ovaj biser goranskog dijela Primorsko – goranske županije,  poznat i izvan Hrvatskih granica.Zeleni virZeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajući ulaz tisućama kapljica. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji i ne primjećuje. Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, izgrađene 1921. godine, koja je ujedno i prva hidrocentrala sagrađena u Gorskom kotaru.
U neposrednoj blizini hidrocentrale nalazi se lijepo uređen izletnički dom s restoranom koji nudi domaća goranska jela, jela od divljači, slastice od borovnica i drugog voća te nadaleko poznatu skradsku štrudlu. Izletnički dom Zeleni vir osim ugostiteljske ponude nudi i smještaj u lijepo uređenim sobama u potkrovlju.

Vrajži prolazMeđu prirodnim osobitostima kojima je priroda obilato podarila okolicu Skrada, Vrajži prolaz zauzima posebno mjesto. Jedan je od najljepših Hrvatskih kanjona pun divlje romantike. Kroz usku guduru, jedva dva metra široku, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle. Nad njim, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići kojima se prolazi. Naokolo su strme stijene, a u dubini, pod nogama huči zapjenjen potok. Kako se pritom osjeća prolaznik, ne treba posebno opisivati…Put kroz tu bučnu stihiju završava podno ulaza u spilju Muževa hišica.

Muževa hišicaMala špilje u kojoj se nekada stanovništvo skrivalo pred Turcima. Prostranim se hodnikom dužine 200 m ulazi u dubinu spilje , a na njezinom je kraju manja dvorana s jezercem.U spilji ima nekoliko stalagmita i stalaktita, a temperatura vode i zraka je konstantnih 8 stupnjeva. Istraživači spilje ovdje su pronašli najrjeđi primjerak naše faune - čovječju ribicu. Za dublje razgledavanje spilje potrebno je ponijeti svjetiljku.


CIJENA ULAZNICE U IZLETIŠTE ZELENI VIR 25,00 kn, TURISTIČKO VOĐENJE 380,00 kn.

Za sve informacije vezano uz posjet izletištu Zeleni vir slobodno nam se obratite putem emaila ili telefona.Back to content